Srbi napravili najveći Muzej čokolade u Beču: Slatka revolucija u srcu Pratera

Ako ste mislili da su Mozart kugle vrhunac bečke čokoladne scene i da je Beč samo grad klasične muzike, barokne arhitekture i Saher torte, vreme je da dodate još jednu obaveznu destinaciju na svoju listu, a to je Muzej čokolade, jedinstveno mesto koje su 2018. godine osnovali brat i sestra iz Srbije, Bojan i Jovana Misaljević. Smešten u legendarnom zabavnom parku Prater, ovaj muzej prostire se na 2.000 kvadratnih metara i nudi iskustvo u kojem se istorija i umetnost čokolade stapaju u najslađu avanturu. Ovde ćete čokoladu doživeti svim čulima.

Kako su Srbi doneli čokoladnu revoluciju u Beč

Kao što smo naglasili na početku ovog teksta, Muzej čokolade su pre 7 godina osnovali brat i sestra, Bojan i Jovana Misaljević, poreklom iz Srbije. Njihova vizija bila je da kreiraju interaktivni prostor koji spaja edukaciju i zabavu, pokazujući kako je Beč kroz istoriju bio jedan od ključnih evropskih centara za proizvodnju i konzumaciju čokolade.

2.000 kvadrata posvećenih čokoladnom hedonizmu

Za razliku od klasičnih muzeja, ovde nećete samo gledati, već ćete i učestvovati. Muzej nudi:

  • Interaktivne radionice – prilika da napravite svoju čokoladu od sirovih zrna kakaa.
  • Zlatnu sobu – kolekciju skulptura istorijskih ličnosti izrađenih od čokolade.
  • Čokoladnu džunglu – repliku tropskog ekosistema gde saznajete kako kakao nastaje.
  • Fontanu čokolade – jer šta je muzej bez nečeg što možete odmah probati?

Interaktivne radionice: Postanite majstor čokolade na jedan dan

Jedna od najslađih atrakcija muzeja su interaktivne radionice, gde posetioci mogu da nauče kako se pravi prava čokolada. Od osnovnih koraka, kao što su pečenje i mlevenje kakao zrna, do fine obrade čokolade, sve je dizajnirano da uronite u svet proizvodnje čokoladnih poslastica. Radionice uključuju pravljenje pralina, oblikovanje čokoladnih pločica, a posebna pažnja posvećena je ukrašavanju čokoladnih figura.

Zlatna soba: Umetnost čokolade u punom sjaju

Zlatna soba je verovatno najimpresivniji deo muzeja, gde su izložene skulpture poznatih ličnosti i umetničkih dela, napravljenih isključivo od čokolade. Tu možete videti visoke figure poznatih istoričara, pisaca, pa čak i umetnika, ali sve su one izradene od čokoladnih blokova i boja, koje oduzimaju dah. Zamislite Mocarta u verziji od tamne čokolade ili bečki dvorac u mlečnoj varijanti. Ovde je umetnost bukvalno jestiva.

Čokoladna džungla: Kroz tropske krajeve uz miris kakaa

Ako ste se ikada zapitali odakle čokolada dolazi, poseta čokoladnoj džungli je pravi način da saznate. Ovaj deo muzeja pruža uvod u proces uzgoja kakao zrna, prikazujući repliku tropskog ekosistema, u kojem kakao raste. Prolaskom kroz ovu “džunglu”, saznajte sve o istoriji i geografiji kakaa, kako se on prerađuje, ali i kakav je njegov put pre nego što stigne u obliku koji svi obožavamo.

Degustacija: Jer čokolada definitivno nije samo za gledanje

Bez sumnje, degustacija je najlepši deo posete. Na kraju svake ture, posetioci imaju priliku da probaju razne vrste čokolade – od klasične mlečne i tamne, do neobičnih ukusa sa začinima, voćem, pa čak i soli. Za prave hedoniste, tu je i fontana čokolade, uz koju možete uživati u čokoladnim voćkama i drugim slatkim delicijama.

Specijalni čokoladni proizvodi: Uzmite domaću čokoladu kao suvenir

Za sve ljubitelje čokolade, muzejski shop nudi sjajne proizvode od čokolade koji su specijalno napravljeni za ovaj muzej. Svaki proizvod je pravi gastronomski raj koji možete poneti kući.

 

Muzej čokolade u Beču nije samo atrakcija, već prava slatka avantura kroz koju ćete naučiti sve o čokoladi, uživati u njenim različitim oblicima i otkriti zašto je čokolada postala univerzalni simbol uživanja. Ako želite da upotpunite svoju bečku turu sa dozom hedonizma, ovaj muzej je obavezna destinacija.

Slatka revolucija u srcu Pratera

Bilo da ste zaljubljenik u čokoladu, avanturista u potrazi za novim iskustvima ili jednostavno neko ko voli da se zasladi bez griže savesti, ovaj muzej će vas sigurno oduševiti.

Dakle, ako vas put nanese u Beč, znate gde treba da odete. Jer, realno, kada ste poslednji put naučili nešto korisno dok ste istovremeno jeli najbolju čokoladu u životu?