Kulinarsko putovanje kroz istoriju i ukuse – specijaliteti restorana Miraž

Spremite se za prazničnu gozbu koja kombinuje istoriju, ukus i eleganciju.

Poznato je da restoran Miraž donosi jedinstvene recepte koji spajaju bogatu kulinarsku tradiciju sa modernim pristupom gastronomiji. U saradnji sa Miražom, ekskluzivno vam predstavljamo dva posebna jela – zapečenu pitu sa prazilukom i slaninom, i piletinu u medu – jelo sa dvora Stefana Prvovenčanog. Tačnije, šef kuhinje Stefan Bursać vam otkriva sve tajne ovih recepata, da možete da ih napravite i kod kuće za predstojeći veliki praznik – Vaskrs. 

Pita od praziluka i slanine – Francuski kiš Loren na srpski način

Za testo je potrebno:

  • 300 g brašna
  • 150 g maslaca
  • 2 jaja
  • 5 g soli

Testo se umesi i ostavi da odmara u frižideru nekoliko sati, najbolje preko noći. Potom se istanji na debljinu oko 0,5 cm, obloži kalup ili tepsija i izbocka viljuškom ili vrhom noža. Testo rashladiti u frižideru ili zamrzivaču 10-15 minuta. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 10 minuta. 

Za fil je potrebno:

  • 500 g praziluka
  • 250 g slanine
  • 100 g kajmaka
  • so i biber

Propržiti slaninu na srednjoj temperaturi, a zatim joj dodati praziluk, začiniti sve solju i biberom po ukusu. Ocediti u đevđiru ili cediljki. Nakon hlađenja dodati kajmak i dobro promešati, pa filovati već pečeno testo.

Zatim se pita zaliva rojal masom i peče na 220°C 15-20 minuta dok ne poprimi zlatno-žutu boju.

Za rojal masu je potrebno:

  • 2 jaja
  • 2 dl mleka (ili 1 dl mleka i 1 dl pavlake za kuvanje)
  • so, biber, peršun

Piletina u medu – Recept sa dvora Stefana Prvovenčanog

Iz daleke istorije stiže nam jelo koje je krasilo trpeze srednjovekovnih srpskih vladara, tačnije služilo se na dvoru Stefana Prvovenčanog – Piletina u medu. Ovo kraljevsko jelo danas je ekskluzivno dostupno u restoranu Miraž.

Premaz za piletinu pravi se od svinjske masti i meda u razmeri 2:1. Sastojci se penasto umute mikserom, a piletina se pažljivo premaže ovom smesom pre pečenja. Rezultat je spektakularan, meso koje se topi u ustima, bogato začinjeno, sa savršenom, sjajnom glazurom, pružajući nezaboravno gastronomsko iskustvo.

Ceo postupak pogledajte u videu i naravno – Bon appétit!

Ideja za prazničnu trpezu

Sa približavanjem Vaskrsa, ova dva specijaliteta restorana Miraž mogu biti sjajna inspiracija za prazničnu trpezu. Razveselite porodicu i goste jedinstvenim ukusima koji kombinuju tradiciju i originalnost, učinivši ovaj praznik posebnim i nezaboravnim.